Yağ enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonunun en etkili kullanım yeri yüz bölgesidir. Bunun dışında vücudun herhangi bir yerindeki çok geniş olmayan çökük alanların doldurulmasında da kullanılır. Yüzdeki yaşlanmanın nedeni yağ dokularının sarkması ve aynı zamanda miktarının azalmasıdır. Yağ enjeksiyonu bu azalan yağın yerine konarak yüzün daha dolgun ve genç görünmesini sağlar. Genç kişilerde de sıklıkla yüzde yapısal olarak yağ dokusu yetersizliği veya alttaki kemik doku problemleri nedeniyle özellikle elmacık kemiğinin üzerindeki bölgede hacim kaybı olabilir. Böyle durumlarda protez kullanılamadığında yağ enjeksiyonu iyi bir seçenektir.

Yağ dokusu genellikle karın olmak üzere uygun olan herhangi bir vücut bölgesinden enjektörle alınır. Alınan yağ dokusu daha sonra dudaklar, burun kenarından dudak köşesine doğru uzanan kıvrımlar, alt göz kapağı ile yanak arasında oluşan hat, elmacık kemiği üzeri, alın çizgileri gibi tek bir bölgeye veya bunların hepsine enjekte edilir.

Tek başına ve diğer ameliyatlarla kombine olarak yapılabilir. Tek başına yapılıyorsa lokal anestezi veya sedasyon denilen hafif uyku hali oluşturulması ile yapılabilir.

İşlem uygulanacak bölge sayısına göre yarım ila bir saat kadar sürer. Hastanede kalınmasına gerek yoktur.

Enjeksiyon sonrası yaklaşık 10- 15 gün süren bir şişlik dönemi olur. Morluk oluşursa yaklaşık bir hafta içinde ortadan kalkar. Enjekte edilen bölgeye göre değişmekle beraber yağın yaklaşık yarısı 3 ay içinde erimektedir. Birkaç ayın sonunda yaşamaya devam eden yağ hücreleri burada ömür boyu kalır.