Burun

Burun ameliyatı (rinoplasti); burnun dış görünümünün yani estetiğinin düzeltilmesi ve bu esnada nefes alıp verme fonksiyonlarının da birlikte düzeltilmesini amaçlar.  

Estetik burun ameliyatı; günümüzde en sık yapılan ameliyatların başında gelmektedir. Ülkemizin ırk, genetik özelliklerinden dolayı genelde kemerli ve geniş burunlara sahip olan bir hasta portföyümüz bulunmaktadır. Bu yüzden ülkemizde estetik cerrahların en fazla ilgilendiği ameliyatların başında burun estetiği ameliyatı gelmektedir.

Burun estetiği; burnun sadece boyutlarını küçültmek ya da büyütmek amacıyla değil, burun uç kısmını yeniden şekillendirmek, burun üst kısmında bulunan kemer kısmını uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki ilişkiyi ve açılanmayı ve/veya burun ile alın arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Genelde burunu bir bütün olarak değerlendirdiğimiz için bütün unsurlara ufak da olsa dokunuşlar yapmak gerekmektedir.

Burun estetiği ameliyatı, burun dış ve iç şeklinin düzeltildiği bir estetik ameliyat olmakla birlikte, burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi, burun eti denilen konka hipertrofilerinin düzeltilmesi, burnun dış kısmında da bir iyileşme, güzelleşme sağlayacaktır. Özellikle bu durumun, yani burun içi eğriliklerinin aynı operasyon sırasında düzeltilmesi son derece önemlidir. Buradan elde edilecek kıkırdaklar burun uç kısmına, ön kısmına, iskelet kısmına estetik ve destek amaçlı kullanılmaktadır. Dolayısıyla burun içi ve dışının farklı ameliyatlarla düzeltilmesi, elimizde bulunacak kıkırdak kaynağın boşa gitmesi anlamını taşımaktadır.

Estetik burun ameliyatı, tüm estetik kozmetik cerrahi ameliyatları arasında plastik cerrahın en çok bilgi, beceri, ön görü, hazırlık ve deneyimine bağlı olduğu ameliyatların başında gelir. Burun diğer organlardan farklı olarak hem kemik, hem kıkırdak ve hen de yumuşak dokudan oluşmaktadır. Bu üç farklı dokuya uyumlu ve düzgün bir görüntü vermek ciddi bir tecrübe gerektirmektedir. Ayrıca burun, yüzün ortasındaki en belirgin ve de en göze batan organdır. Bu yüzden yapılacak estetik burun ameliyatı, son derece dikkatli ve deneyimli ellerde yapılmalıdır.

Burun Ameliyatı Öncesi

Bir plastik cerrahın rinoplasti ameliyatı olmak isteyen, kendisine muayene olmaya gelen hasta ile daha ilk görüşme ve muayene sırasında hastanın ne istediğini iyi anlamaya çalışması, ameliyat sonrası nelerin yaşanabileceğini anlatması, ameliyat neticesinde elde edilebilecek ideal sonucun hastanın kafasındaki ya da herhangi bir resimdeki değil, plastik cerrahın elde edebileceği sonuç olduğunu, bunun bir ameliyat olduğunu, ameliyat ve ameliyat sonrası olabilecek komplikasyonları hastaya ayrıntılı bir şekilde anlatması gerekmektedir.

Her insanın burnundaki kemik, kıkırdak, deri yapısı, burun cilt kalınlığı, deri yağlılık oranı birbirinden farklılık göstermektedir. Elbette ameliyat sırasında yapılacak uygulama ve tekniklerde farklı olacaktır. Dolayısıyla ameliyat sonrası ortaya çıkacak sonuç da her hastada farklı olacak ve kişisel özellikleri de taşıyacaktır. Burun ameliyatı planlamasında yine de en önemli unsur, her hastaya, her buruna farklı burun planlaması ve tasarımı yapıp estetik ameliyatı gerçekleştirmektir. Kişinin yüz hatlarıyla uyumlu, kendi yüzüne yakışır, başkaları tarafından eleştiri almayan, doğal görünümlü, yapıldığı herkes tarafından hemen anlaşılmayan, yüzüne yakışır bir burun gerek cerrah gerek de hasta açısından başarılı bir sonuçtur.

Önceden yapılan hasta ameliyat fotograflarına, öncesi sonrası resimlere bakılabilir, buda burun ameliyatı öncesinde hasta için bir ön bilgi oluşturacaktır.

Artık günümüzde hastalar büyük çoğunlukla doğal görünen, düzgün ve en önemlisi nefes alabilen bir burun istiyorlar.

Burun Ameliyatı Tekniği

Burun ameliyatı, tercihen genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyatdır. Ancak sadece septum deviasyonu varsa lokal anestezi altında da yapılabilir. Ben ameliyatlarımda genel anestezi ve lokal anesteziyi  birlikte kullanmaktayım. Hastaya narkoz verildikten sonra sanki narkoz verilmeden yapılacakmış gibi lokal anestezi uygulamaktayım. Ameliyat 1,5 -2 saat sürüyor. Lokal anestezinin etkisi ise 3-3,5 saat kadar sürüyor. Bu da bize hastanın narkozdan uyandıktan sonra  1-1,5 saat daha burnunun uyuşuk kalmasını sağlıyor ve hasta en ağrılı dönemi tamamen ağrısız geçiriyor. Uyuşturucunun etkisi geçtikten sonrada neredeyse hiç ağrı olmuyor. Ayrıca lokal anestezi  ile birlikte kanama, şişlik ve morluk önleyici ilaçlar da veriliyor. Operasyon sonrasında ciddi morluk ve şişlik de olmuyor.

Çoğunlukla açık rinoplasti ya da açık burun ameliyatı tekniğini kullanıyorum. Burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve içeriden çalışılır. Açık rinoplastide ek olarak burun ucu altında da küçük bir kesi yer almaktadır. Bu teknikle burun içindeki bütün yapılar, kıkırdak ve kemik anatomisi net bir şekilde değerlendirilir, çıkartılacak kıkırdaklar ve kalan kıkırdaklar görülerek ameliyata devam edilir, özellikle burun ucu ve burun desteğinin sağlanması ile ilgili kapalı teknikle yapılamayacak birçok uygulama, açık rinoplasti ameliyatı ile gerçekleştirilebilir.

Burun Ameliyatı Sonrası

Ameliyatı takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için burna alçıdan veya termal splint denen bir atel uygulanır.

Tamponsuz burun ameliyatı denilen teknikde eskisi gibi gerek uzun, gerekse süngerimsi tamponlara ihtiyaç olmaz. Uygun hastada tampon kullanılmayabilir. Kullanmak gerekirse de tüp şeklinde ve hastanın ameliyat sonrasında nefes almasına imkan sağlayan silikon tampon kullanmaktayım.

Burun ameliyatı sanılanın aksine ameliyat sonrası dönemi hasta için çok rahat geçen ağrısız bir ameliyattır. Operasyon sonrası 7. günde alçı tamamen çıkartılır. 7 gün sonunda hasta iyileşmiş olup burunda ve yüzünde şişlikler olacaktır. Bu şişlikler 1 ay sonra büyük ölçüde geçse de nihai iyileşme 1 yılda tamamlanacaktır.

Burun ameliyatı sonrasında, erken dönemde yani 1 ay sonrasında burun ucu sert bir yapı haline gelir, burun derisi burun kemiğine bir miktar yapışık bir vaziyet almaktadır. Bazen burun ucunda hafif his kaybı bile olabilir. Bu durum son derece normaldir, 3 ay da burun daha yumuşak hale gelecektir. Kemikteki şişlikler azalmış olacak, 1 sene sonra da burun ameliyatının en son hali ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla herhangi bir karar ya da sonuca varmak için bu süre beklenmelidir.

Burun Ameliyatı Fiyatları

Burun ameliyatı fiyatları, burun yapısına, şekline, nefes alma probleminin varlığına, eğriliğe, daha önce ameliyat geçirilip geçirilmemesine, seçilecek hastaneye bağlı olarak değişmektedir. Yine her cerrah farklı fiyatlar talep edebilmektedir. Burun estetiği fiyatını öğrenmek için muayene olmaya gelmeniz gerekmektedir. Bu ameliyatı özel ve devlet sigortaları karşılamamaktadır.

Ameliyatsız Burun Estetiği

Aslında ameliyatsız burun estetiği diye tam olarak bir şey yoktur. Ancak burun sırtındaki çöküklükleri, hafif kemeri, burun ucunu belirginleştirmede dolgu maddeleri kullanılarak geçici burun şeklinde düzenlemeler yapılabilmektedir. Burun ucu botoks yapılarak bir miktar kaldırılabilir. Bu tür uygulamaları, burun ameliyatı olmak istemeyen, çekinen ya da daha önceden oluşmuş bir deformiteyi kamufle etmek isteyen hastalar tercih etmektedir.